zondag 26 augustus 2012

Commitment

Ik lees op het moment het prachtige net verschenen boek van Chantal van den Brink waarin ze haar helende reis beschrijft "Brieven van mijn ziel |1". Ze verwijst daarin naar een quote van Goethe die ik wel eens gehoord had maar inmiddels in een heel ander daglicht zie en nu ook als een fundamentele waarheid beschouw van het succesvol zijn of stoppen van elk creatie proces.

Goethe: 
‘Er is een fundamentele waarheid die, als men haar negeert, ontelbare ideeën en prachtige
plannen vermoordt: op het moment waarop men zich committeert, verschuift ook de
voorzienigheid. Allerlei gebeurtenissen vinden plaats die nooit hadden plaatsgevonden. Een hele
stroom evenementen komt voort uit deze ene beslissing. Allemaal brengen ze gunstige incidenten,
ontmoetingen en materiële ondersteuning met zich mee, die niemand ooit had kunnen
verwachten. Alles wat je kunt doen of waar je over droomt, begin eraan. Stoutmoedigheid heeft
karakter, kracht en magie in zich. Begin nu!’

Onverdeelde intentie is het resultaat van denkbeelden over "wat bij je past" en "wat je wil". Commitment ontstaat als die denkbeelden kloppen met hetgeen je voor ogen hebt - je relatie, je werk, een project -  en wordt bezegelde met het bewust maken van een keuze.

De moeilijkheid zit niet in de realisatie van die keuze, dat geeft Goethe ook aan. De belangrijkste vraag is wat in de weg staat van die commitment, daar is je werk te doen. Stap niet in halve keuzes maar zorg dat je jezelf in staat stelt om echte keuzes te kunnen maken. Als het nog niet lukt, onderzoek dan waarom. Dit kan door naar binnen te gaan via meditatie en door doodeerlijk je denkbeelden op te schrijven en uit te dagen. Soms duurt dit een uur en soms een mensenleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten